Zit jij misschien ook met dit probleem? Je kan niet meer zo goed horen en gaat daarom naar de audicien en ja hoor, je blijkt doof te zijn. Maar wat nu? Je hebt al wel wat gegoogeld maar komt er nog steeds niet helemaal uit wat voor soort hoortoestel je moet kopen. Vandaar deze versimpelde uitleg over wat voor soort hoortoestellen jij kan kopen!

Belangrijk om te weten

Voordat je actief op zoek gaat naar een hoortoestel, is het goed om je audicien te raadplegen over hoeveel decibel je nog kan horen. Dit gaat je namelijk helpen om een hoortoestel te kopen, want zo kan je een aantal exemplaren sowieso al wegstrepen van je lijstje. Laat je uiteindelijke keuze ook zeker dubbelchecken door je audicien voor de beste keuze!

Verschillende categorieën

Je kan hoortoestellen opdelen in verschillende categorieën. Er zijn er in totaal vier: ten eerste een gehoorapparaat dat achter je oor zit. Je zal dan een klein kastje achter je oor hebben zitten dat voor jou op maat gemaakt is. Uit dit kastje loopt dan een klein slangetje je oor in. Deze optie is erg handig, omdat het vaak niet heel erg goed te zien is, daarom worden ze ook vaak in huidskleur of je haarkleur gemaakt. Deze optie is wel iets minder geschikt als je de hele dag een bril draagt, want dan kunnen je brillenpoot en hoortoestel elkaar in de weg gaan zitten.

De tweede categorie is een gehoorapparaat dat in je oor zit. Dit is een klein rond apparaatje dat meestal op maat gemaakt wordt en in je gehoorgang wordt geplaatst. Hierdoor is het vrijwel onzichtbaar. Ook krijg je hierdoor een meer natuurlijk effect van luisteren, omdat via je oorschelp de geluiden binnen komen. Een nadeel van dit model is wel dat het niet voor ieder oor geschikt is en vaak veel meer onderhoud vergt.

De derde categorie, luidspreker in oor, is vergelijkbaar met de tweede, het is ook een toestel dat in je oor wordt geplaatst, maar dan dicht bij het trommelvlies. Dit wordt gezien als meer comfortabel en je houdt alsnog die natuurlijke geluidsopvang. Het enige nadeel is dat de luidspreker snel verstopt kan raken met oorsmeer.

De vierde categorie is een permanent hoortoestel dat in je gehoorkanaal wordt geplaatst. Je kan hem dag en nacht inhouden en de batterijen worden eens in de drie maanden verwisseld. Hierbij is een nadeel dat je iedere drie maanden naar de audicien moet en het soms niet eens mogelijk is om hem in je gehoorkanaal te plaatsen.

Leave a comment