Misschien heb je sinds kort net een nieuwe puppy, of heb je al een langere tijd een trouwe hond als huisgenoot. In beide gevallen kan het handig zijn om te weten waar je op moet letten als je op het punt staat om een hondentuigje te kopen voor je trouwe viervoeter. Misschien heb je altijd gebruik gemaakt van een halsband voor je hond in plaats van een tuigje. Maar in deze blog zal ik vertellen wat een geschikt hondentuigje is voor jouw hond. Om te beginnen verdeelt een hondentuigje de kracht vaak wat meer dan een halsband. Wanneer je een hond hebt die vaak aan de riem trekt kan dit voor een verstikkend gevoel zorgen wanneer je hond een halsband om heeft. Bij een tuigje wordt dit ongemak verminderd omdat de druk verdeeld wordt. Vaak gaat een hondentuigje namelijk om de schouders en het lichaam, waardoor er geen druk op de nek komt. 

 

De juiste maat

Wanneer je je verder verdiept in de hondentuigjes zal je zien dat er heel veel verschillende soorten tuigjes zijn. Het is vaak afhankelijk van het ras en de bouw van je hond wat voor soort hondentuigje het best past. Hierbij is het ook belangrijk dat je de juiste maat kiest voor jouw trouwe viervoeter. Je wilt namelijk niet dat het tuigje te strak zit, dit zorgt namelijk voor discomfort voor je hond. Maar aan de andere kant wil je natuurlijk ook niet dat het tuigje te los zit want dan kan het te gemakkelijk uitgaan. En dit is ook niet handig wanneer je je hond aan de riem hebt. Dan sta je opeens met alleen de riem en het tuigje in je hand en is je hond ervandoor. Het is dus belangrijk om het goede model en de juiste maat te kopen. 

 

In je omgeving vragen

Om dit te doen kan het handig zijn om het hondentuigje te passen. Je weet dan zeker dat je de juiste maat hebt. Het kan ook heel handig zijn om in je omgeving te kijken. Bijvoorbeeld op de puppy cursus, welke tuigje dragen andere honden en lijkt jou dit ook wat? Dan kan je ook vragen of dit hondentuigje wel echt bevalt. Want het kan soms lastig kiezen zijn op internet omdat er veel verschillende soorten tuigjes aangeboden worden. Het belangrijkste is dat jouw hond er comfortabel in kan rondlopen. En dat het tuigje dus niet te strak zit of te klein is waardoor je hond er niet fijn mee kan lopen.  

Leave a comment