Volwassen taxuskevers zijn zo’n 8 tot 12 millimeter lang. Ze hebben een zwart schild met kleine gele vlekken. Hierdoor zijn ze goed gecamoufleerd en zal je ze overdag zelden zien. De officiële naam van de taxuskever is gegroefde lapsnuitever. In de volksmond ook wel beter bekend als het druivenhaantje. Deze naam is gegeven omdat de taxuskever vaak in de druivelaar te vinden is. Ze kunnen niet vliegen ze kruipen alleen, maar ze kunnen wel erg hoog klimmen. Dakterrassen van appartementen zijn ook niet veilig. De taxuskever wordt vooral gekregen, doordat er een plant wordt gekocht waar de kever al in leeft of de kever komt uit de tuin van de buren. De kevers beginnen te eten vanaf de randen van bladeren van planten. Ze hebben een favoriete plant, de waardplanten. Ze hebben namelijk een voorkeur voor wat hardere bladeren. Zo is de kever vaak te zien op de hortensia, hulst en de azelea. De taxuskevers zijn vooral ’s nachts actief en ze eten vanaf de rand van de bladeren. Zo zullen er geen gaten middenin de bladeren te zien zijn, zoals bij slakken vaak wel wordt gezien. 

Bestrijden van de taxuskever 

Een taxuskever bestrijden kan op verschillende manieren. Een volwassen taxuskever kan worden gevangen door een val te maken. Deze val kan zelf gemaakt worden, met behulp van twee dakpannen of iets anders om af te dekken, twee confituurpotten en een smalle plank van een halve meter lang. Of er kan een taxuskeverval worden gekocht. Verder kunnen er in de tuin ook platte planken worden gelegd, hier verschuilen de kever zich overdag. Als deze planken vervolgens regelmatig worden omgedraaid kunt u de kevers vangen en vernietigen. Met deze methode weet u ook waar ze zich in de tuin bevinden. Ook kunnen de kevers worden gevangen door verfrommeld krantenpapier onder de druiven te leggen. Hier gaan de kevers overdag schuilen en kunt u ze weghalen uit de tuin. In de avond kunt u ook op pad gaan om de kevers te vangen. Dit is het moment dat ze op de plant zitten en ze zich voeden. Zorg voor een dekentje onder de planten en schut vervolgens aan de planten. De kevers laten zich dan vallen en u kunt ze vervolgens met de deken wegnemen uit de tuin. 

Aaltjes als bestrijding tegen de taxuskever 

Verder kunnen er ook aaltjes tegen taxuskever worden gebruikt. Vaak wordt er een aaltjesval gebruikt voor de bestrijding tegen volwassen taxuskevers. In de val zit er tussen houten plankjes groeven waarin zich gel met aaltjes bevindt. Deze val wordt vervolgens in de tuin gelegd, zodat de kevers hier overdag onder gaan schuilen. Wanneer ze gaan schuilen, worden ze geïnfecteerd door de aaltjes en sterven ze binnen een week.

Leave a comment